Relacja z VI spotkania II edycji KLUBU PODRÓŻNIKA- Ameryka Południowa/ Amazonka

piątek 20 marca 2015

W czwartek 19 marca 2015 r. o godz. 18:30 w Tomaszkowie odbyło się VI spotkanie II edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem był Stefan Czerniecki podróżnik-eksplorator, dziennikarz-fotoreporter, były członek Alpinus Expedition Team, autor książek, twórca programu "Za siódmą górą" w TV Republika. Prezentacja odbyła się pod tytułem "ŚLADEM SZEPTU AMAZOŃSKIEGO POTOKU"– opowieść o dziewiczej Amazonii, która jest przedsmakiem najnowszej książki Stefana.

W czwartek 19 marca 2015 r. o godz. 18:30 w Tomaszkowie odbyło się VI spotkanie II edycji KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszym gościem był Stefan Czerniecki podróżnik-eksplorator, dziennikarz-fotoreporter, były członek Alpinus Expedition Team, autor książek, twórca programu "Za siódmą górą" w TV Republika. Prezentacja odbyła się pod tytułem "ŚLADEM SZEPTU AMAZOŃSKIEGO POTOKU"– opowieść o dziewiczej Amazonii, która jest przedsmakiem najnowszej książki Stefana.

 

KLUB PODRÓŻNIKA zyskuje coraz więcej sympatyków z czego ogromnie się cieszymy. Podczas tego spotkania oprócz bardzo licznej grupy widzów pojawili się również dziennikarze z TVP OLSZTYN. W piątek 20 marca 2015 r. o godzinie 18:30 będzie można obejrzeć nakręcony materiał. Serdecznie zapraszamy!

 

Stefan Czerniecki jest młodym podróżnikiem, który wprowadził nas w jak się okazuje dość mroczny i bardzo niebezpieczny klimat tej części Ameryki Południowej, którą odwiedził. Z jego relacji dowiadujemy się, że biały turysta bez odpowiedniej wiedzy i znajomości ma dość ciążki orzech do zgryzienia. Od momentu opuszczenia samolotu jest skarbonką z pieniędzmi, którą w trybie najlepiej natychmiastowym należy otworzyć sposobem lub siłą...

Celem wyprawy była Amazonka. Dzięki przewodnikowi Stefan wraz z przyjacielem wyruszył by eksplorować rzekę płynącą wśród dżungli. Dla niezwykle żywiołowego, ekspresyjnego Stefana dni spędzone na niewielkiej łodzi okazały się być bardzo trudne. Ze względu na gęstwiny wyjście na brzeg był ograniczony. Proste wydawać by się mogło czynności w tych warunkach sprawiały ogromne trudności. Trzeba było uważać na każdym kroku. Dookoła węże, drapieżne ryby, kajmany, owady oraz nieznane rośliny, które mimo pięknego wyglądu również okazują się być niebezpieczne.

Napotkani ludzie- indianie, ich zwyczaje, tryb życia różni się od naszego europejskiego znacznie. Jest to sprawa oczywista. Ale dzięki opowieściom poznajemy szczegóły i ciekawe historie. Rolą mężczyzn jest zdobywanie pożywienia- polowania. Kobiety rodzą dzieci a potem najstarsze dzieci wychowują te młodsze. Relacje damsko-męskie są skrajnie inne od tych praktykowanych u nas. Równouprawnienie nie ma racji bytu. Role są ściśle podzielone i określone.

Ciekawą historią była opowieść o rozmowach i namowach chłopaków z przewodnikiem aby poprowadził ich na szczyt góry. Tubylec był na szczycie i stwierdził, że ich tam nie zaprowadzi bo nie ma tam nic ciekawego :) Tłumaczył, że góry lepiej wyglądają z dołu i koniec, kropka. Podróżnicy namawiali przewodnika zapewniając, że zapłacą mu za to wprowadzenie. Jednak dla człowieka mieszkającego w dżungli pieniądz nie ma żadnej wartości. Po długich namowach, gdy nadzieja już gasła przewodnik ciekawskim okiem spojrzał na kalosze Stefana i w tym momencie iskierka nadziei znów się pojawiła. Po przedstawieniu kaloszy jako niezwykłego i trudno dostępnego produktu, wartego połowę domu w Polsce indianin dał się wreszcie namówić na zaprowadzenie chłopaków na szczyt w zamian za kalosze.

 

Takich historii i ciekawostek było znacznie więcej. Serdecznie dziękujemy Stefanowi Czernieckiemu za przybycie i interesującą prezentację. Życzymy dalszych ciekawych podróży i czekamy na kolejne publikacje.

 

Dla łasuchów mamy przepisy kulinarne.

 

Empanadas- nadziewane pierożki

Obok mięsa z grilla jest to podstawowe danie w Argentynie, spotykane na każdym rogu ulicy.

 

Ciasto:

- 500 g mąki

- 100 g masła w temperaturze pokojowej

- Sól, zimna woda (ok. 0,5 szklanki)

- Mąkę przesiać i dodać posiekane masło.

- Doprawić szczyptą soli.

- Dodać wodę i wyrabiać aż powstanie jednolita, miękka masa.

- Gotowe ciasto można wstawić na 1 godzinę do lodówki pod przykryciem z folii.

- Ciasto rozwałkować i wycinać z niego duże koła.

 

Farsz z kukurydzy:

- 1 duża puszka kukurydzy lub 2 kolby kukurydzy

- Ser mozarella (pół kulki)

- 2 marchewki

- Sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia

- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.

- Ugotować do miękkości w lekko posłodzonej wodzie.

- Kukurydzę smażyć na patelni aż się „rozpadnie”, dodać ugotowaną marchewkę i ser pokrojony w kostkę.

- Doprawić solą i pieprzem.

 

Farsz caprese:

- 5 pomidorów

- 2 duże kulki sera mozarella

- Oregano, sól, pieprz

- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i następnie pokroić w kostkę.

- Ser również pokroić w kostkę.

- Przygotowane składniki umieścić w salaterce, doprawić oregano, solą i pieprzem.

- Wymieszać.

 

Farsz mięsny:

- 300 g mięsa mielonego

- 2 cebule

- Sól, pieprz, olej do smażenia.

- Cebule obrać i drobno pokroić.

- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będzie miękka.

- Dodać mięso, doprawić i smażyć aż mięso będzie gotowe.

Wykonanie:

- Na wycięte w koła ciasto nakładamy po łyżce wybranego farszu.

- Lepimy jak nasze pierogi i układamy na blaszce do pieczenia.

- Opcjonalnie możemy posmarować empanadas roztrzepanym jajkiem. Będą bardziej złociste i świecące.

- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 20-30 minut.

 

Smacznego!

 

Ewelina Sugajska,

GOK Stawiguda

zdjęcia: