Relacja z V spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA- Japonia/Tokio
W czwartek 26 lutego 2015 r. o godzinie 18:30 odbyło się V spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli Iwona i Michał Schubertowie, którzy opowiedzieli o swoim kilkumiesięcznym pobycie z małym dzieckiem w stolicy Japonii- Tokio.
W czwartek 26 lutego 2015 r. o godzinie 18:30 odbyło się V spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA. Naszymi gośćmi byli Iwona i Michał Schubertowie, którzy opowiedzieli o swoim kilkumiesięcznym pobycie z małym dzieckiem w stolicy Japonii- Tokio.
Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo” wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Stawigudzie zaprasza do Klubu mieszkańców oraz gości Gminy Stawiguda. Ideą spotkań jest dzielenie się doświadczeniami z podróży dalekich i tych bliższych w gronie sąsiadów oraz wszystkich zainteresowanych tematyką podróżniczą. Podczas prezentacji można dowiedzieć się o różnych sposobach podróżowania, niezwykłych miejscach, można również nawiązać nowe znajomości oraz skosztować wyjątkowych potraw przygotowywanych przez organizatorów oraz zapraszane osoby.
Podczas tego spotkania mieliśmy okazję skosztować wyjątkowych smakołyków. Było sushi, sosy sojowe, pasty wasabi, kurczak w sosie teriyaki, słodkość z zielonej herbaty, ciasteczka imbirowe, orzechy migdałowe w pikantnej posypce wasabi, owoce oraz różne herbaty zielone i czarne. Tego wszystkiego można było spróbować korzystając z chińskich pałeczek, co dla niektórych było również nowym, ciekawym doświadczeniem. Wszystko niezwykle interesujące w smaku, zupełnie inne od tego co znamy z lokalnej kuchni.
Michał Schubert wziął udział w Executive Training Programme w Japonii finansowanym z Unii Europejskiej. Jest to program dla firm produkcyjnych chcących nawiązać międzynarodowe kontakty. Pobyt Michał złożony był z rocznych studiów menager'skich oraz trzymiesięcznego stażu. W tym czasie dołączyła do niego żona Iwona z kilkumiesięcznym synkiem- Rysiem.
Z racji ogromnej liczby ludności i ograniczonej przestrzeni powierzchnia mieszkań zaczyna się od kilku metrów kwadratowych. Następny przedział to mieszkania kilkunastometrowe i właśnie w takim mieszkali Schubertowie. Powierzchnie przekraczające trzydzieści metrów kwadratowych w Japonii traktowane są jako mieszkania luksusowe.
Obejrzeliśmy bardzo ciekawe zdjęcia, dzięki którym zobaczyliśmy tradycyjne stroje, świątynie oraz różne tamtejsze zwyczaje. Jednym z nich jest wszechobecne ubieranie psów i wożenie ich w wózkach jak dzieci :) Dowiedzieliśmy się również, że Japończycy bardzo dbają o czystość. Może nie dziwić zwyczaj zdejmowania butów przed wejściem do domu, jednak fakt, że posiadają inne obuwie do wejścia do łazienki już automatycznie unosi nasze brwi do góry. Niepraktykowane u nas jest również sprzątanie po psach w takiej postaci, że nawet obsiusiane miejsca zalewa się noszoną ze sobą wodą. Okazało się również, że narodowym sportem Japonii jest baseball a nie sumo. Ponadto dobrze nam znana forma rozrywki jaką jest karaoke wygląda nieco inaczej w Japonii niż u nas. My spotykamy się najczęściej w klubach, gdzie wychodzi się na scenę i śpiewa znane utwory. Tam do dyspozycji są specjalnie przygotowane budynki podzielone na niewielkie pokoje, które wynajmuje się na określony czas i w nich np. po pracy dla siebie lub maksymalnie kilku osób spędza się czas śpiewając.
Iwonka opowiadała nam, że podczas codziennych spacerów z synkiem czuła się jak celebrytka. Dla Japończyków byli nie lada atrakcją. Rysiek jak na kilkumiesięcznego bobasa był w oczach lokalnej ludności niezwykle dużym dzieckiem, do tego o nietypowej urodzie. Nazywali go w polskim tłumaczeniu „małym buddą”.
Ciekawych informacji było znacznie więcej, za co serdecznie dziękujemy Iwonie i Michałowi. Dyskusja po prezentacji świadczy o tym, że nie tylko we mnie ale i u większości uczestników spotkania zrodziło się ogromne zainteresowanie Japonią i chęć odwiedzenia tego odległego zakątka świata.
Podajemy również przepis na ciasteczka imbirowe, których można było spróbować podczas prezentacji:
KURCZAK W SOSIE TERIYAKI
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- ok. 200 ml gotowego sosu teriyaki
- pół szklanki groszku
- 2 pęczki dymki – tylko zielone części
- sos sojowy – do przyprawienia
Sposób przygotowania:
- piersi kurczaka umyć pokroić na małe kawałki,
- lekko osolić i posypać pieprzem,
- przełożyć do miski i wlać połowę sosu. Dobrze wymieszać,
- odstawić na 30 – 60 minut,
- na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso,
- krótko obsmażyć, sprawdzić, czy mięso w środku nie jest surowe,
- dodać pozostały sos teriyaki, groszek i pokrojoną dymkę,
- można doprawić do smaku sosem sojowym lub łyżką octu ryżowego,
- tak przyrządzonego kurczaka można podawać z makaronem soba lub udon albo z ryżem.
JAPOŃSKIE CIASTECZKA IMBIROWE
Składniki:
- 70 g miękkiego masła
- 85 g cukru
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki startego imbiru (lub 1,5 łyżki sproszkowanego)
- sezam do posypania
Sposób wykonana:
- masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę,
- wsypać mąkę, dodać imbir i wodę, dokładnie wyrobić,
- uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce,
- po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką,
- niedużym kieliszkiem wycinać kółka,
- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypywać sezamem, lekko wgniatając go w ciasteczka opuszkami palców,
- piec w temperaturze 180 stopni aż ciasteczka będą złociste z brzegów (ok. 15 minut).
zdjęcia:
Ewelina Sugajska,
GOK Stawiguda