Relacja z III spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA o Ameryce Środkowej

środa 10 grudnia 2014

W czwartek 4 grudnia 2014 r. o godzinie 18:30 odbyło się III spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA. W świetlicy w Tomaszkowie o swojej dwumiesięcznej podróży po Ameryce Środkowej opowiedzieli Beata Szlezyngier-Jagielska i Tomasz Jagielski.

W czwartek 4 grudnia 2014 r. o godzinie 18:30 odbyło się III spotkanie KLUBU PODRÓŻNIKA. W świetlicy w Tomaszkowie o swojej dwumiesięcznej podróży po Ameryce Środkowej opowiedzieli Beata Szlezyngier-Jagielska i Tomasz Jagielski.

 

Spotkanie rozpoczęło się jak zwykle tematycznym poczęstunkiem. Na naszym suto zastawionym stole można było skosztować takich smakołyków jak: ciasto mandarynkowe, babeczki, tortilla z …, potrawka z ryżem i kurczakiem, do tego owoce oraz aromatyczna kawa i herbaty.

Gdy już nasza kulinarna ciekawość została zaspokojona rozpoczęła się fotoprezentacja z podróży oraz towarzysząca jej opowieść o odwiedzonych miejscach. Nasi mówcy są autorami książki „Podróże z obiektywem - Ameryka Środkowa”, która daje szansę na poznanie ich opowieści tym, którzy na nasze spotkanie nie dotarli.

Dwa miesiące podróży pozwoliły na zgromadzenie bardzo dużej ilości zdjęć, przedstawiających zarówno ludzi, „architekturę” jak i niezwykłej urody faunę i florę. Przedstawione w poniższej galerii zdjęcia pozwalają podejrzeć, to co mogliśmy zobaczyć na spotkaniu.

Ameryka Środkowa postrzegana jest przez wielu, jako dość niebezpieczna- co niewątpliwie w pewnym stopniu jest prawdą. Jednak to, co najbardziej utkwiło mi w pamięci z prezentacji to stwierdzenie, że zachowując szacunek do ludzi, ich zwyczajów i wierzeń, jesteśmy w stanie uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji. Jest to bardzo ważne w podróżowaniu, zwłaszcza podczas odwiedzania tak odległych zakątków świata.

Będąc uczestnikiem takiej prezentacji mamy również możliwość zobaczenia i uświadomienia sobie jak wielkie zmiany dokonały się w przeciągu kilkudziesięciu lat, odkąd człowiek jest w stanie dotrzeć praktycznie wszędzie. Całkiem nie tak dawno, gdy pojawiały się pierwsze filmy o plemionach żyjących z dala od „cywilizacji” mogliśmy zobaczyć ich prawdziwe oblicze. Stroje, naczynia, domy stworzone z tego co można było znaleźć w przyrodzie. Wszystko naturalne i w swej prostocie piękne. W tej chwili mimo dotarcia do bardzo trudno i rzadko odwiedzanych rejonów, praktycznie każdy mieszkaniec indiańskiej wioski posiada klapki japonki, posługuje się plastikowymi miskami, a w swoim domku na palach posiada telewizor plazmowy... A oczywiście zrobienie zdjęcia ma swoją cenę. Mieszkający tam ludzie nauczeni przez wieki wyrzucania śmieci do morza w tej chwili ciągle to robią. Różnica jest tylko taka, że kiedyś wyrzucane były rzeczy, które morze było w stanie „strawić”. Były to organiczne odpady, z którymi przyroda świetnie sobie radziła. Obecnie plaże szpecą plastikowe torby i różne inne odpady, które niestety pozostaną na nich na wiele, wiele lat. Jest to moim zdaniem bardzo ważny temat, uświadamiający jak istotna jest ekologia oraz recykling i to, jak my zachowujemy się względem otaczającej nas przyrody i myśleniem o niej w kategorii globalnej.

 

Pani Beata oraz Pan Tomasz jako doświadczeni podróżnicy dość często mają okazję uczestniczyć w podobnych prezentacjach. Bardzo nam miło było usłyszeć, że odbywające się w Tomaszkowie spotkania mają wyjątkowo miłą atmosferę, którą cechuje rodzinna atmosfera, a ilość uczestników jest porównywalna, bądź nawet większa, niż w spotkaniach organizowanych w większych miastach. Serdecznie dziękujemy naszym mówcom oraz uczestnikom prelekcji i zapraszamy na kolejne spotkanie, które odbędzie się w styczniu 2015 roku.

 

Dla miłośników naszej kuchni podajemy przepisy na smakołyki, których można było spróbować:

 

GULASZ PO GWATEMALSKU

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka

  • 1 czerwona lub zwykła cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 czerwone papryki

  • 1 żółta papryka

  • 1 papryczka chili (ewentualnie chilli w proszku)

  • 3 szklanki bulionu

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz, czerwona papryka, kolendra

  • 1 łyżka oleju

  • puszka słodkiej kukurydzy ewentualnie

  • paczka mrożonych warzyw "meksykańskich"

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso ze słodką papryką podsmażyć na rozgrzanym oleju.

  • Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę.

  • Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.

  • Wraz z papryką przełożyć do podsmażonego mięsa, wymieszać.

  • Dodać czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.

  • Podsmażać razem kilka minut.

  • Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem około 40 min.

  • Fasolę przesiać zimną wodą i dodać do duszonego mięsa wraz z koncentratem pomidorowym.

  • Wymieszać, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

  • Można zagęścić mąką rozrobioną w wodzie (w razie potrzeby).

 

  • Podawać z ryżem lub ciepłymi tortillami.

 

 

TORTILLE Z MIĘSEM I PAPRYKĄ

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z piersi kurczaka

  • 10 ml oleju

  • czarny pieprz, sól, chili

  • 1 mała łyżka kminku rzymskiego

  • pół cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów

  • puszka czerwonej fasoli

  • 1 zielona papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 4 placki tortilla

  • duży pomidor

  • puszka kukurydzy, groszku

 

Sposób przygotowania:

  • filet kroimy w drobną kostkę

  • marynujemy w zaprawie z małej łyżki oleju, czarnego pieprzu, kolendry i jednej małej łyżki kminku rzymskiego

  • podsmażamy mięso

  • do mięsa dodajemy pół cebuli siekanej, dwa ząbki czosnku, puszkę pomidorów bez skórki, pokrojoną paprykę

  • doprawiamy dodając sól, pieprz, kolendrę, ostrą paprykę i chili (wg uznania)

  • dusimy przez ok 0,5 godziny

  • pod koniec duszenia dodajemy fasolę i kukurydzę +ewentualnie np. groszek

 

 

SALSA POMIDOROWA

Składniki:

  • 3 średnie pomidory bez skórki

  • pół średniej cebuli

  • sól, pieprz

  • cukier

  • garść posiekanej kolendry

 

Sposób przygotowania:

  • siekamy pomidory i cebulę

  • dodajemy sól, pieprz, cukier i kolendrę

  • mieszamy

Tortille podajemy ciepłe w koszyczku przykryte szmatką. Na tortille nakładamy farsz z mięsa oraz sos i... SMACZNEGO!

 

Ewelina Sugajska,

GOK Stawiguda

zdjęcia: