Relacja z II spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA- Barcelona

poniedziałek 17 listopada 2014

W czwartek 6 listopada 2014 r. o godzinie 18:30 po raz drugi mieliśmy okazję spotkać się w miłym gronie podczas spotkania podróżniczego. W świetlicy w Tomaszkowie odbyła się prezentacja Anny i Przemysława Burzyńskich, którzy przedstawili swoją relację z pobytu w Barcelonie.

W czwartek 6 listopada 2014 r. o godzinie 18:30 po raz drugi mieliśmy okazję spotkać się w miłym gronie podczas spotkania podróżniczego. W świetlicy w Tomaszkowie odbyła się prezentacja Anny i Przemysława Burzyńskich, którzy przedstawili swoją relację z pobytu w Barcelonie.

 

Po raz pierwszy pojawili się na naszych spotkaniach miłośnicy architektury, którzy tropami Gaudiego poprowadzili nas po tym pięknym, niezwykle zróżnicowanym, pełnym kontrastów mieście.

Barcelona większości z nas kojarzy się z wyjątkową świątynią Sagrada Familia. Architekt- Antoni Gaudi przejął zlecenie jej budowy i miał jedynie skończyć już gotowy projekt swego poprzednika. Poświęcił się jednak tej pracy całkowicie- nawet do tego stopnia, że w niej zamieszkał. A po jego śmierci zgodnie życzeniem został w niej pochowany.

Jest dziś uważany za prekursora architektury biomorficznej. W jego pracach widać organiczne formy podpatrywane w przyrodzie. Nawiązywał niekiedy do płynności podwodnego świata.

Nasi mówcy pokazując swoje zdjęcia i opowiadając o tym co widzieli określali jego sztukę jako zjawisko wyjątkowe, intrygujące, obok której ciężko jest przejść obojętnie.

 

Była to bardzo ciekawa podróż, za którą serdecznie dziękujemy. Myślę, że Ci z nas, którzy zastanawiali się nad odwiedzeniem tego miasta w najbliższym czasie przy pierwsze możliwej sposobności pojadą do Barcelony, by na własne oczy móc ją zobaczyć.

 

Podczas spotkań KLUBU PODRÓŻNIKA raczymy się wyjątkowymi smakołykami związanymi z przedstawianym tematem. Tym razem mogliśmy skosztować Espanadas (potrawę przypominającą nasze pierożki), przygotowane przez Panią Annę Burzyńską oraz Pie de limon (tarty cytrynowej) wykonanej przez Panią Urszulę Dobrzańską.

Dzielimy się przepisami:

 

ESPANADAS

 

Ciasto z winem:

- 250 ml białego wina

- 200 ml oliwy

- 1 łyżka octu winnego

- 1 i 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

- 650-700g mąki

- wszystkie składniki złączyć i uzyskane ciasto pozostawić w lodówce na 2 godziny zawinięte w folię

- 1 jajko roztrzepane do posmarowania wierzchu

 

Farsz

- 2 duże cebule zeszklić na oliwie, dodać

- ½ kg pieczarek drobno pokrojonych

- 2 czerwone, pokrojone drobno papryki

- 1 łyżka tymianku

- 1 łyżka oregano

- 1 łyżka lubczyku

- 1 łyżeczka kuminu

- 1 łyżeczka czosnku

- Szczypta chili

- ½ łyżeczki pieprzu

- Soli do smaku

- 1 pierś (cała) kurczaka upieczona lub ugotowana

- 1 puszka zielonego groszku

- 4 rozbełtane jajka

- 2 łyżki tartej bułki

- Przyprawić według upodobania i wystudzić

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać krążki, nadziać farszem, zlepić podobnie jak pierogi, ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika. Piec 30 min w temp. 200 stopni na tremo obiegu. Zjeść ze smakiem :)

 

 

PIE DE LIMON- tarta cytrynowa

 

Ciasto:

- 220 g mąki

- 60 g cukru

- 200 g margaryny

- 2 żółtka

Krem:

- 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka słodzonego

- 150 ml soku z cytryny

- 4 białka

- 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę zagniatamy z cukrem, zimną margaryną (startą na tarce) oraz żółtkami. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Przekładamy go do formy na tartę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem aby nie rosło podczas pieczenia. Mleko skondensowane ubijamy przez chwilę robotem dodając sok z cytryny. Przelewamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Przekładamy na krem robiąc łyżką nierówności. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do zrumienienia białek. Przechowujemy w lodówce.

 

Państwu Burzyńskim dziękujemy za ciekawą prezentację. Wszystkim łasuchom życzymy smacznego i zapraszamy na kolejne spotkania KLUBU PODRÓŻNIKA!

 

Ewelina Sugajska,

GOK Stawiguda

zdjęcia: