Relacja z V spotkania Klubu Podróżnika- Karaiby.

czwartek 20 marca 2014

Pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy w gronie ludzi ciekawych świata podczas V spotkania Klubu Podróżnika. 20 marca 2014 r. o godzinie 18:30 w świetlicy wiejskiej w Tomaszkowie mieliśmy okazję posłuchać prezentacji Pawła Sowińskiego o Karaibach- Wyspach Nawietrznych.

 

Pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy w gronie ludzi ciekawych świata podczas V spotkania Klubu Podróżnika. 20 marca 2014 r. o godzinie 18:30 w świetlicy wiejskiej w Tomaszkowie mieliśmy okazję posłuchać prezentacji Pawła Sowińskiego o Karaibach- Wyspach Nawietrznych.

 

Nasz gość zaledwie miesiąc temu wrócił z podróży, którą spędził w gronie przyjaciół pływając pięknym, dużym katamaranem po Morzu Karaibskim znajdującym się pomiędzy dwoma Amerykami. Cała wyprawa trwała 4 tygodnie, z czego połowę spędził na wodzie a połowę na lądzie odkrywając dziką dżunglę. Pokazał nam cudowne zdjęcia przedstawiające malownicze wyspy otoczone turkusową wodą, ciekawych ludzi, smakowite przekąski. Ze zdjęć biło prawdziwe ciepło, na które my z utęsknieniem czekamy. Naszemu spotkaniu towarzyszyły prawdziwie rajskie smakołyki: pyszne ciasto bananowe przyrządzone przez Panią Ulę Dobrzańską, egzotyczne owoce oraz rozgrzewająca kawa po karaibsku. W tle leciała przyjemnie bujająca muzyka reggae. Nic więc dziwnego, że na czas naszego spotkania poczuliśmy się jak na wakacjach. I o to właśnie chodzi!

Panu Pawłowi serdecznie dziękujemy za podzielenie się z nami swoją przygodą i zabranie nas w to piękne miejsce.

 

A dla łasuchów mamy przepis Pani Uli na CIASTO BANANOWE:

składniki:

  • bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)

  • 25 dag mąki pszennej (wskazana razowa)

  • 22 dag cukru ( najlepiej brązowego)

  • 5 dag masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek

  • szczypta soli

  • do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej

sposób przygotowania:

Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).

Smacznego!

 

Przed nami pozostało ostatnie spotkanie Klubu Podróżnika, które odbędzie się 10 kwietnia 2014 r. Posłuchamy i obejrzymy relacje z motocyklowej podróży po Sri Lance. Zapowiada się równie egzotycznie i ciekawie!

Do zobaczenia.

 

Ewelina Sugajska

GOK Stawiguda

Zdjęcia: