Relacja z V spotkania Klubu Podróżnika- Karaiby.
Pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy w gronie ludzi ciekawych świata podczas V spotkania Klubu Podróżnika. 20 marca 2014 r. o godzinie 18:30 w świetlicy wiejskiej w Tomaszkowie mieliśmy okazję posłuchać prezentacji Pawła Sowińskiego o Karaibach- Wyspach Nawietrznych.
Pierwszy dzień wiosny przywitaliśmy w gronie ludzi ciekawych świata podczas V spotkania Klubu Podróżnika. 20 marca 2014 r. o godzinie 18:30 w świetlicy wiejskiej w Tomaszkowie mieliśmy okazję posłuchać prezentacji Pawła Sowińskiego o Karaibach- Wyspach Nawietrznych.
Nasz gość zaledwie miesiąc temu wrócił z podróży, którą spędził w gronie przyjaciół pływając pięknym, dużym katamaranem po Morzu Karaibskim znajdującym się pomiędzy dwoma Amerykami. Cała wyprawa trwała 4 tygodnie, z czego połowę spędził na wodzie a połowę na lądzie odkrywając dziką dżunglę. Pokazał nam cudowne zdjęcia przedstawiające malownicze wyspy otoczone turkusową wodą, ciekawych ludzi, smakowite przekąski. Ze zdjęć biło prawdziwe ciepło, na które my z utęsknieniem czekamy. Naszemu spotkaniu towarzyszyły prawdziwie rajskie smakołyki: pyszne ciasto bananowe przyrządzone przez Panią Ulę Dobrzańską, egzotyczne owoce oraz rozgrzewająca kawa po karaibsku. W tle leciała przyjemnie bujająca muzyka reggae. Nic więc dziwnego, że na czas naszego spotkania poczuliśmy się jak na wakacjach. I o to właśnie chodzi!
Panu Pawłowi serdecznie dziękujemy za podzielenie się z nami swoją przygodą i zabranie nas w to piękne miejsce.
A dla łasuchów mamy przepis Pani Uli na CIASTO BANANOWE:
składniki:
-
bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
-
25 dag mąki pszennej (wskazana razowa)
-
22 dag cukru ( najlepiej brązowego)
-
5 dag masła
-
1 jajko
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
-
szczypta soli
-
do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
sposób przygotowania:
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Smacznego!
Przed nami pozostało ostatnie spotkanie Klubu Podróżnika, które odbędzie się 10 kwietnia 2014 r. Posłuchamy i obejrzymy relacje z motocyklowej podróży po Sri Lance. Zapowiada się równie egzotycznie i ciekawie!
Do zobaczenia.
Ewelina Sugajska
GOK Stawiguda