Relacja z I spotkania Klubu Podróżnika

piątek 29 listopada 2013

W czwartek 28 listopada 2013 roku o godzinie 18:00 w świetlicy „Dom Warmiński” w Tomaszkowie odbyło się I spotkanie podróżnicze zorganizowane przez nowo powstały Klub Podróżnika. Pomysłodawczynią tej inicjatywy jest wiceprezes Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo” Pani Urszula Dobrzańska. Współorganizatorem cyklu spotkań jest Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.

W czwartek 28 listopada 2013 roku o godzinie 18:00 w świetlicy „Dom Warmiński” w Tomaszkowie odbyło się I spotkanie podróżnicze zorganizowane przez nowo powstały Klub Podróżnika. Pomysłodawczynią tej inicjatywy jest wiceprezes Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo” Pani Urszula Dobrzańska. Współorganizatorem cyklu spotkań jest Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.

Pierwszą osobą, która opowiedziała o swojej podróży był Pan Mirosław Wawryk. Przedstawił relację z 3-tygodniowej zorganizowanej przez biuro podróży wycieczki do Indii i Nepalu. Warto wspomnieć, że Pan Mirosław aktywnie udziela się w lokalnych inicjatywach i w tegorocznym konkursie fotograficznym „Wulpińskie Klimaty 2013” zdobył I miejsce w kategorii pejzaż. Prelekcja Pana Mirosłwa wzbogacona o dźwięki indyjskiej muzyki, zapach kadzideł oraz poparta niesamowicie kolorowymi zdjęciami, wprowadziła nas w nastrój panujący w tej kulturze. Dzięki przygotowanym smakołykom z tamtejszej kuchni oraz opowieściom, uczestnicy spotkania mogli lepiej poznać Indie oraz Nepal i na chwilę przenieść się w tamte strony.

Na stole poczęstunkowym zagościła również ciekawa herbata, która niezwykle przypadła mi do gustu. W związku z tym udało się zdobyć na nią przepis, który podaję poniżej i zachęcam do spróbowania:

 

Masala chai

Składniki (na 1 dużą szklankę)

  • 200 ml wody

  • 100 ml mleka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1,5 łyżeczki herbaty czarnej (np. Assam, Ceylon, Yunnan)

  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • szczypta mielonego imbiru

  • 3 goździki

  • szczypta mielonego kardamonu

  • szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  • mleko i wodę wlać do rondelka

  • przyprawy wymieszać, wsypać do rondelka, dodać cukier i herbatę, zagotować

  • po zagotowaniu trzymać jeszcze na małym ogniu przez 2-3 minuty

  • przelać do szklanki, odcedzając „fusy

 

Jako organizatorzy cyklu spotkań „Klubu Podróżnika” mamy nadzieję, że zarówno to jaki i następne opowieści przybliżą nam możliwość realizacji własnych pragnień dotyczących zwiedzania i poznawania świata.

Panu Mirosławowi serdecznie dziękujemy za prezentację i zapraszamy wszystkich na kolejne spotkanie podczas którego zobaczymy, usłyszymy oraz spróbujemy Peru. Spotkanie odbędzie się w grudniu 2013 r. a szczegóły już wkrótce!

 

Ewelina Sugajska

GOK Stawiguda

Fotorelacja