Relacja z I spotkania Klubu Podróżnika
W czwartek 28 listopada 2013 roku o godzinie 18:00 w świetlicy „Dom Warmiński” w Tomaszkowie odbyło się I spotkanie podróżnicze zorganizowane przez nowo powstały Klub Podróżnika. Pomysłodawczynią tej inicjatywy jest wiceprezes Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo” Pani Urszula Dobrzańska. Współorganizatorem cyklu spotkań jest Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.
W czwartek 28 listopada 2013 roku o godzinie 18:00 w świetlicy „Dom Warmiński” w Tomaszkowie odbyło się I spotkanie podróżnicze zorganizowane przez nowo powstały Klub Podróżnika. Pomysłodawczynią tej inicjatywy jest wiceprezes Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo” Pani Urszula Dobrzańska. Współorganizatorem cyklu spotkań jest Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie.
Pierwszą osobą, która opowiedziała o swojej podróży był Pan Mirosław Wawryk. Przedstawił relację z 3-tygodniowej zorganizowanej przez biuro podróży wycieczki do Indii i Nepalu. Warto wspomnieć, że Pan Mirosław aktywnie udziela się w lokalnych inicjatywach i w tegorocznym konkursie fotograficznym „Wulpińskie Klimaty 2013” zdobył I miejsce w kategorii pejzaż. Prelekcja Pana Mirosłwa wzbogacona o dźwięki indyjskiej muzyki, zapach kadzideł oraz poparta niesamowicie kolorowymi zdjęciami, wprowadziła nas w nastrój panujący w tej kulturze. Dzięki przygotowanym smakołykom z tamtejszej kuchni oraz opowieściom, uczestnicy spotkania mogli lepiej poznać Indie oraz Nepal i na chwilę przenieść się w tamte strony.
Na stole poczęstunkowym zagościła również ciekawa herbata, która niezwykle przypadła mi do gustu. W związku z tym udało się zdobyć na nią przepis, który podaję poniżej i zachęcam do spróbowania:
Masala chai
Składniki (na 1 dużą szklankę)
-
200 ml wody
-
100 ml mleka
-
2 łyżeczki cukru
-
1,5 łyżeczki herbaty czarnej (np. Assam, Ceylon, Yunnan)
-
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-
szczypta mielonego imbiru
-
3 goździki
-
szczypta mielonego kardamonu
-
szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie:
-
mleko i wodę wlać do rondelka
-
przyprawy wymieszać, wsypać do rondelka, dodać cukier i herbatę, zagotować
-
po zagotowaniu trzymać jeszcze na małym ogniu przez 2-3 minuty
-
przelać do szklanki, odcedzając „fusy
Jako organizatorzy cyklu spotkań „Klubu Podróżnika” mamy nadzieję, że zarówno to jaki i następne opowieści przybliżą nam możliwość realizacji własnych pragnień dotyczących zwiedzania i poznawania świata.
Panu Mirosławowi serdecznie dziękujemy za prezentację i zapraszamy wszystkich na kolejne spotkanie podczas którego zobaczymy, usłyszymy oraz spróbujemy Peru. Spotkanie odbędzie się w grudniu 2013 r. a szczegóły już wkrótce!
Ewelina Sugajska
GOK Stawiguda