Warsztaty kulinarne „Rybka z Pojezierza” w zajeździe Gryźlińskim.
Lokalna Grupa Rybacka Pojezierze Olsztyńskie serdecznie zaprasza wszystkich miłośników gotowania na warsztaty kulinarne „Rybka z Pojezierza”. W ramach każdego warsztatu uczestnicy wezmą aktywny udział w przygotowaniu trzech dań z ryb słodkowodnych. Prowadzący warsztaty to szef kuchni posiadający doświadczenie w przygotowywaniu ryb słodkowodnych i znający specyfikę lokalnego bogactwa produktów Warmii i Mazur. Warsztaty zostaną poprzedzone częścią teoretyczną będącą omówieniem bogactwa ryb Pojezierza Olsztyńskiego oraz ich możliwości kulinarnych.
Lokalna Grupa Rybacka Pojezierze Olsztyńskie serdecznie zaprasza wszystkich miłośników gotowania na warsztaty kulinarne „Rybka z Pojezierza”. W ramach każdego warsztatu uczestnicy wezmą aktywny udział w przygotowaniu trzech dań z ryb słodkowodnych. Prowadzący warsztaty to szef kuchni posiadający doświadczenie w przygotowywaniu ryb słodkowodnych i znający specyfikę lokalnego bogactwa produktów Warmii i Mazur. Warsztaty zostaną poprzedzone częścią teoretyczną będącą omówieniem bogactwa ryb Pojezierza Olsztyńskiego oraz ich możliwości kulinarnych.
W trakcie warsztatów uczestnicy zostaną podzieleni na 4-5 osobowe zespoły. Każdy z zespołów otrzyma swoje w pełni wyposażone stanowisko pracy oraz wszelkie produkty i składniki potrzebne do przygotowania dań. Prowadzący pracując na swoim stanowisku przygotowywał będzie dania szczegółowo omawiając każdy z etapów pracy nad potrawą i udzielając praktycznych wskazówek. Obraz stanowiska prowadzącego będzie dodatkowo wyświetlany na ekranie by uczestnicy mogli obserwować szczegóły przygotowywania dania i móc powtarzać je na swoich stanowiskach.
Zakończeniem pracy nad każdym z dań będzie propozycja sposobu podania danej potrawy wraz
z doborem dodatków i odpowiedniego wina oraz prezentacja właściwego sposobu konsumpcji łącznie z omówieniem sztućców rybnych, filetowania na talerzu oraz innych elementów rybnego savoir-vivre. Na koniec wszystkich zapraszamy do degustacji przygotowanych potraw.
Harmonogram warsztatów kulinarnych:
1. 14.06.2012 - Lutry (Gm. Kolno) ; miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne Lutry 16A (nad stawem), godz. 16.00
2. 15.06.2012 - Gryźliny (Gm. Stawiguda); miejsce – Zajazd Gryźliński, godz. 16.00
3. 16.06.2012 – Sząbruk (Gm. Gietrzwałd); miejsce – stołówka w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Sząbruku, godz. 13.00
4. 17.06.2012 – Gąsiorowo (Gm. Purda) ; miejsce – Agroturystyka nad stawem, Gąsiorowo 15, godz. 13.00
Ze względu na ograniczoną ilość miejsc wszystkich chętnych prosimy o wcześniejsze zgłoszenie uczestnictwa telefonicznie pod nr tel. 89 674-01-27 lub e-mailem: .
Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego
zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo PO RYBY 2007-2013 Zrównoważony Rozwój Obszarów Zależnych od Rybactwa